Monday, 17 September 2012

Nouvelles Visage (NV)



Nouvelles Visage (NV) mula aku guna pada tahun 2005, masa itu mama aku yang guna (terjebak dengan pengaruh kawan dia). Harga skincare ni bleh tahan mahal jugak bagi surirumah cam mama, maka cara pemakaiannya sungguh teliti dan berjimat. Produk ini terdiri daripada:

1.sabun muka (sabun ada 2 warna putih & hitam- setakat aku pernah beli)
2.Toner A
3.Toner B
4.Day cream (foundation)
5.Night day cream
6.Milk cleanser.

Toner A digunakan pada siang hari dan toner B digunakan diwaktu malam selepas mencuci dengan sabun pencuci wajah. Sabun tu aku suka warna hitam sebab kesannya lagi cepat dari yang warna putih jernih tu. Sebelum guna sabun, guna milk cleanser dia dulu, tapi ntah la aku takleh guna milk cleanser tu, mmg betul la dia leh remove make-up dan kekotoran tapi tiap kali guna mesti naik jerawat. Maybe sbb mende tu cam berminyak dan menyumbat lubang pori muka, mungkin itu puncanya kot. Biasanya lepas guna milk cleanser tu kulit akan jadi cam smooth and moist sesangat, nasib la aku xleh pakai.

Dulu2 masa aku menerai produk ni teramatlah siksa terutamanya apabila mengunakan Toner B dia tu, amatlah pedih dan terasa panas apabila disapu ke kulit muka. If masa tu korang ade luka atau jerawat yg baru pecah, aku berani kata mesti mata korang jadi ala jepun sebab menahan pedih. Aku rasa ianya mengandungi bahan pengelupasan (atau hidroquinon) yg tinggi sebab lepas guna 2-3 kali gerenti kulit akan mengelupas.

Of course la, bila selalu gelupas kulit akan menipis dan kelihatan kemerah2an, so masa tu slow2 la aku stop guna toner B. Toner A dia okey jer. Untuk day cream sangatlah best dijadikan foundation dan amat bagus. Menggunakan produk ni membuatkan seperti bahan kimia bertempek dia muka, mmg cantik tapi rasanya berbahaya. So aku pun stop...maka aku beralih kepada Tia Amelia.

Namun, bila masalah pada wajah aku timbul aku beli balik produk ni, tapi ketara betul perbezaannya, Toner B atau sabun pencuci wajah nya tidak menyengat lagi seperti dulu. Tidak lagi pedih bila menggunakan Toner B dan penggunaan sabun tidak juga berkesan buat aku, sedih sesangat rasanya, mungkin dulu kandungan kimia yang berbahaya tinggi, dan kini kandungan itu dikurangkan. Maka kesannya amat lambat, kena plak jenis aku on off je pakai...kesannya so-so jer..hurmm, maka aku teruskan perjuangan ku menjejak produk lain.....

Untuk NV aku rate 4 bintang...berkesan tapi bahaya (itu dulu) skg aku rasa sama cam Tia Amelia gak la.

11 comments:

  1. memulo pakai memey agak pedih & mengelupas...samo ehh cam den jugok..perit giler kot!...tp bilo tgk muko adik den yg dolunya mcm bulan, skang nie licin bak kulit teloq, den btabah joooo...hasilnyo, muko den skang dah ilang parot...sabun tuh den pakai yg utk kulit sensitip...milk cleansing den x ponah cubo...den cumo pakai sabun, toner A, day cream, day & night cream jo...hehehe...

    ReplyDelete
  2. Hahaha...tahu xper, memang siksa..tp nk cantik punya pasal sanggup tahan. Mama sy pun camtu gak..mulus jer, tp oleh sbb cost agak mahal, dia pakai sabun n toner je..

    ReplyDelete
  3. hi nak tanya, kalau pakai tu kan, sampai bila dia mengelupas? muka saya jadi merah padam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Z, pakai NV mmg mengelupas, pastu merah2...lama2 dia akan hilang dan jd putih bersih.

      Delete
  4. betul ke orang kata produk nv ni bahaya? sbb saya nak try tapi takut ade kesan sampingan. umo pun baru 20 lagi so takut jugak lah nak try benda camni. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu2, dia punya toner B diisytihatkan ade hidroquinon oleh KKM.. klu pakai mmg pedih kt muka. Klu mama sy ari tu pakai depan kipas sbb terasa cam panas pedih. Selepas itu ramuannya diubah suai dan diluluskan semula. Sy rasa xde bahaya lg dlm produk ni. Kecuali sy masih sangsi dgn toner B, toner A is ok. Klu adik nak pakai better avoid toner B. Ianya bagus sebenarnya. Dan hari ini akak proceed dgn day cream NV je...cleanser pakai Himalaya (ada dlm review) dan Oslee (ins shaa Allah nnt akan buat review.

      Delete
    2. Bgus kejap je...pastu dlm 4thn pas pki muka akn jd xm xd effect...ari2 pki tp da xd effect..lg jeragaat mkin byk...sy tgh alami ni....

      Delete
    3. Sy buang sume toner tu...day cream ada lg....ok ke day cream tu...selamat kn?

      Delete
  5. ada problem x kalau stop pakai?

    ReplyDelete
  6. ada problem x kalau stop pakai?

    ReplyDelete